
بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس: مزایا، کاشت و برداشت
پیاز معمولاً به سه دسته روزبلند، روز متوسط و روز کوتاه تقسیم میشود این ویژگی مشخص میکند که پیاز باید در چه فصلی کاشته شود به این صورت که پیازهای روز بلند در بهار که طول روز بلند بوده کاشته میشود و پیازهای روز کوتاه در اواخر تابستان و پاییز که طول روز کوتاه است کاشته میشود، رعایت این موضوع به تشکیل پیازهای باکیفیتتر میانجامد، طول روز کوتاه یعنی پیاز به نور کمتر و حرارت کمتر برای تشکیل سوخ (bulb) و غذا سازی دارد.
پیازهای روز کوتاه به کمترین میزان روز نیاز دارند در نتیجه مناسب برای کاشت پاییزه بوده و در روزهایی با طول ۱۱ تا ۱۲ ساعت پیاز بهخوبی تشکیل میشود و ۶ تا ۷ ماه بعد و در زمستان یا اوایل بهار برداشت میشود.
بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس یکی از ارقام پیاز است که در مناطق با روزهای کوتاه و آبوهوای معتدل تا گرم رشد میکند. این رقم از پیاز در طی دوره رشد نیازمند 10 الی 12 ساعت روشنایی بوده و حدوداً 4 الی 5 ماه تا محصول دهی نهایی زمان میبرد. بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس دارای خصوصیات ظاهری زیر است:
- رنگ: زرد روشن
- -شکل: شبه تخممرغی
- اندازه: متوسط تا بزرگ
- وزن: 100 تا 200 گرم
مزایای بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس
محبوب بازار: این رقم از پیاز به دلیل رنگ زرد، شکل منظم، طعم مطبوع و ماندگاری بالا در بازار مصرف پذیرفته شده است.
عملکرد بالا: این رقم از پیاز دارای عملکرد بالایی است که بستگی به شرایط کشت و مدیریت دارد. بهطور متوسط میتوان از هر هکتار زمین 70 تا 90 تن پیاز برداشت کرد.
زودرسی: این رقم از پیاز یکی از زودرسترین ارقام پیاز است که میتوان آن را در اوایل بهار برداشت کرد. این مزیت باعث میشود که این رقم از پیاز قیمت بالاتری نسبت به ارقام دیگر داشته باشد.
مقاومت به بیماریها و آفات: این رقم از پیاز دارای مقاومت خوبی به بیماریها و آفاتی مانند پوسیدگی صورتی ریشه، سفیدک پودری، کنه تارتن، مگس پیاز و مورچه است.
کاشت و برداشت بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس
آمادهسازی زمین:
برای کاشت بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس باید زمین را در پاییز سال قبل از کشت کود دامی داده و شخم زده تا خاک و کود بهخوبی مخلوط شوند. سپس زمین را دیسک زده کنید تا زمین نرم و هموار شود. زمین باید دارای زهکشی خوب و pH مناسب (6.5 تا 7) باشد.
انتخاب بذر:
برای کاشت بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس باید بذرهای باکیفیت و سالم را انتخاب کرد. بذرهای پیاز باید دارای جوانهزنی بالا (بیش از 80 درصد)، خلوص بالا (بیش از 98 درصد) و بدون بیماری و آفت باشند. مقدار بذر پیاز زرد برای تولید پیاز حدود 2.2 تا 3.4 کیلوگرم در هکتار است. برای خزانه کاری یا تهیه نشاء مقدار بذر پیاز زرد حدوداً 6 برابر مقدار فوق است.
کاشت بذر
بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس را میتوان به دو روش کاشت مستقیم و کاشت نشاء کاشت. در روش کاشت مستقیم بذرهای پیاز را در ردیفهایی با فاصله 15 تا 20 سانتیمتر از هم و با عمق 2 تا 3 سانتیمتر در خاک کاشته میشوند. در روش کاشت نشاء بذرهای پیاز را در قالبهای کشت یا گلدانهای کوچک کاشته و پس از رشد نشاءها آنها را در زمین اصلی کاشت میکنند. کاشت نشاء دارای مزیتهایی مانند کاهش مصرف بذر، افزایش عملکرد است.
داشت پیاز زرد روز کوتاه زودرس
آبیاری:
پیاز یک گیاه خشک پسند است و نیاز به آبیاری منظم و متعادل دارد. آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه، کاهش کیفیت و عملکرد میشود. آبیاری کمتر از حد باعث کوچک شدن پیاز، ترکخوردگی پوسته و افزایش تلخی میشود.
بهترین روش آبیاری برای پیاز آبیاری قطرهای است که باعث صرفهجویی در مصرف آب و کاهش بیماریها میشود. میزان آبیاری بستگی به شرایط آبوهوایی، نوع خاک و مرحله رشد دارد. بهطورکلی پیاز در مرحله رشد ریشه نیاز به آبیاری هفتگی دارد. در مرحله رشد پیاز نیاز به آبیاری دو روز یکبار دارد. در مرحله پختگی پیاز نیاز به آبیاری کمتر دارد و حدود 10 روز قبل از برداشت آبیاری را قطع میکنند.
کود دهی
پیاز نیاز به کود دهی مناسب دارد. کود دهی بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس باید بهصورت تقسیمشده و در مراحل مختلف رشد انجام شود.
- کود دهی اولیه با کود دامی در پاییز سال قبل از کشت انجام میشود.
- کود دهی دوم با کود شیمیایی در زمان کاشت بذر یا نشاء انجام میشود. منظور افزایش قدرت جوانهزنی بذر از کود گروول و یا فنیکس سیلور و یا اکتیواتور استفاده میکنیم. طرز استفاده به این صورت که ابتدا بذور پیاز را خیس نموده سپس با مقدار 100 گرم از کود اکتیواتور یا یک کیلو گروول مخلوط شود (50-60 کیلوگرم بذر پیاز). بعد از مخلوط کردن نیم ساعت بذرها را هوادهی کرده و سپس کشت گردد.
- کود دهی سوم مرحله دو برگی در برنامه تغذیه بذر پیاز زرد روز کوتاه در مرحلهی دو برگی پیاز میبایست بهمنظور افزایش رشد و افزایش و تقویت سیستم ریشه از کودهای دارای هیومیک اسید مانند گروول و یا فنیکس سیلور به میزان 2-3 کیلوگرم در هکتار بهصورت آبیاری استفاده نمود؛ و یا میتوان از کودهای کامل 20-20-20 فلورال سیفو یا 20-20-20 گرین به میزان 2-3 کیلوگرم به همراه 100 گرم اکتیواتور یا یک لیتر ماسیس بی سی در هکتار استفاده نمود.
- کود دهی چهارم در برنامه تغذیه بذر پیاز زرد روز کوتاه در این مرحله بهمنظور افزایش رشد و جلوگیری از ایجاد هرگونه تنش محیطی و تغذیهای به گیاه و بهمنظور تکمیل فرایند تغذیه از کمپلکس ریزمغذی میکروم به میزان یک کیلوگرم به همراه آمینواسید آزومین 1-2 لیتر در هکتار استفاده شود.
کود دهیپیاز زرد روز کوتاه زودرس
- کود دهی پنجم زمان غده زنی بذر پیاز زرد روز کوتاه
- پیاز در طول دوره ساقه دهی نیازمند یک کمپلکس کامل از مواد غذایی هست. در برنامه تغذیه پیاز در این مرحله نیز بایست بهمنظور آمادهسازی شرایط مساعد برای غده دهی از کودهای مکمل حاوی عناصر جلبک دریایی نیز باید استفاده نمود. برای این مورد نیز میبایست از کود آلگاسیفو (1 لیتر) در هکتار به همراه کود کامل پتاس بالا گرین 43-10-5 و یا پوتاسیو 43 درصد به میزان 2-3 کیلوگرم در هکتار استفاده شود. استفاده از اسیدهای آمینه و هورمونهای گیاهی در شرایط غده زایی باعث افزایش جذب سایر عناصر میشود. یک هفته بعد نیز بایستی از کود گروول حاوی 50 درصد هیومیک اسید و 20 درصد فولویک اسید به میزان یک کیلوگرم در هکتار استفاده شود.
مقدار و نوع کود شیمیایی بستگی به تجزیه خاک و نیاز گیاه دارد. بهطور متوسط میتوان از هر هکتار زمین 200 کیلوگرم کود اوره، 100 کیلوگرم کود سوپرفسفات و 50 کیلوگرم کود پتاس برای کود دهی پیاز استفاده کرد.
علف کشی:
علفهای هرز باعث رقابت با پیاز برای آب، نور، کود و فضا میشوند و باعث کاهش عملکرد و کیفیت میشوند. علف کشی بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس باید بهصورت دستی و شیمیایی انجام شود.
از بین بردن علف هرز دستی یا وجین در مراحل اولیه رشد پیاز و در میان ردیفها انجام میشود. علف کشی شیمیایی با استفاده از علفکشهای مناسب برای پیاز و علفهای هرز انجام میشود. علف کشی شیمیایی باید در زمان مناسب و با رعایت دستورالعملهای فنی انجام شود. برخی از علفکشهای مورداستفاده برای پیاز عبارتاند از: پندیمتالین، تریفلورالین، اوکسی فلوئورفن، بنتازون و متری بوزین.
برداشت:
برداشت بذر پیاز زرد روز کوتاه زودرس باید در زمان مناسب و با رعایت اصول فنی انجام شود. زمان برداشت پیاز بستگی به رقم، شرایط آبوهوایی و بازار مصرف دارد. بهطورکلی برداشت پیاز زرد روز کوتاه زودرس در اوایل بهار انجام میشود. نشانههای آمادگی پیاز برای برداشت عبارتاند از: خشک شدن و خم شدن ساقه، تغییر رنگ پوسته به زرد، ترکخوردگی پوسته و سفت شدن پیاز است.
برداشت پیاز با دست یا ماشین انجام میشود. پس از برداشت پیاز را در محل خشک و بادگیر به مدت چند روز خشک کرده و سپس از ساقه و ریشههای زائد جدا میکنند. پیاز را برای نگهداری یا فروش در کیسههای پلاستیکی یا جوالهای نخی بستهبندی میکنند.