صفر تا 100 کاشت و پرورش درخت پاپایا- مقاله

بازدید: 126 بازدید

صفر تا 100 کاشت و پرورش درخت پاپایا

چکیده

پاپایا یکی از میوه های گرمسیری است که در طول سال میوه می دهد. پاپایای جوان بیشترین تولید میوه را دارد. هرچه سن گیاه بیشتر می شود گیاه ضعیف تر می شود. در این شرایط میوه کمتر و گوچک تری تولید می کند. معمولاً ۱۲ ماه پس از کاشت بذر ،اولین محصول پاپایا به دست می آید. در زمان رسیدگی، رنگ میوه ها از سبز به زرد و گاهی به رنگ نارنجی تغییر می یابد. میوه پاپایا فرازگرا است بنابراین می توان آن را در مرحله بلوغ کامل برداشت نمود و در انبار نگهداری کرد. و یا به نقاط دوردست فرستاد. میوه بالغ پاپایا دارای پوستی نازک است و نگهداری و حمل و نقل آن نیاز به دقت فراوان دارد.

معرفی پاپایا یا خربزه درختی

پاپایا درختی است نسبتاً کوچک، دارای یک تنه به ارتفاع ۴ تا ۱۰ متر است. برگ‌های منشعب و بزرگ به ابعاد ۵۰ تا ۷۰ سانتی‌متر دارد. میوهٔ این گیاه بزرگ و از نوع سته است. یکی از میوه‌های استوایی و بومی مناطق حاره‌ای آمریکا و مکزیک می باشد. در کشورهای هند، آفریقای جنوبی، سری لانکا و فیلیپین هم پرورش می یابد. کاشت میوه پاپایا در ایران برای اولین بار در شهر یزد انجام شد. و به عنوان میوه وارداتی نیز در کشور به فروش می‌رسد.

برای خرید میوه پاپایا های با کیفیت می توانید به سایت از پاچیرا مراجعه کنید .

این میوه با نام علمی «کاریکا پاپایا» (Carica papaya) در خانواده خربزه سانان (Caricaceae) قرار دارد. این گیاه مانند دیگر درختان این خانواده، یک ساقه گوشتی بلند دارد. میوه‌های گلابی شکل در انتهای این ساقه یا تنه تشکیل می‌شوند.  پاپایا یا ساقه با رشد سریع دارد. تنه نرم است و پوست آن سخت، شبیه پوست سایر درختان نیست. همچنین پاپایا شاخه ندارد و  برگ های آن خیلی بزرگ هستند ولی دوام زیادی ندارند.

کاشت و برداشت پاپایا در ایران نیز اخیراً مورد توجه قرار دارد. هم اکنون ۳۰ هکتار زیر کشت پاپایا است که همگی در استان سیستان و بلوچستان قرار دارند . شهرستان سرباز با دارا بودن بیش از 15 هکتار پاپایا قطب تولید خربزه درختی یا پاپایا در کشور بشمار میرود.

کاشت درخت خربزه یا پاپایا

کاشت پاپایا از بذر راحت و موفق ترین راه تکثیر آن می باشد. البته ارزان ترین راه نیز می باشد.  بهترین زمان برای کاشت بذر در نیمه های خرداد می باشد. یعنی زمانی که دمای هوا حدود ۳۵ درجه سانتیگراد باشد.برای مزرعه خود به میزان کافی بذر پاپایا تهیه کنید. یک مکان آفتابی در باغ خود برای کاشت پاپایا انتخاب نمایید.  بهترین روش کاشت پاپایا این است که به راحتی بذر آن در زمین اصلی کاشته شود.

درخت پاپایا به یک خاک بسیار خوب و غنی از مواد آلی و مواد مغذی نیاز دارد. اگر خاک مزرعه شما خوب نیست می توانید یک گودال نیم متری حفر و آن را با مخلوط خاک و کمپوست خوب، پر کنید. بذرها را در فواصل یک تا سه متر از هم بکارید. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر پاپایا 24 تا 30 درجه سانتی گراد است. در هر گودال دو بذر قرار دهید و آن ها را با لایه نازکی کمپوست بپوشانید و سپس به آن مالچ بیفزایید.

بذرها معمولا 2 یا 3 هفته بعد جوانه می زند. بعد از این که جوانه ها کمی بزرگ تر شدند. متوجه خواهید شد کدام یک قوی تر است و جوانه ی ضعیف تر را حذف کنید. آن ها را زمانی که کوچک هستند از زمین خارج کنید. و یا اگر بزرگ بودند، آن ها را از زمین قطع کنید و بهترین گیاه را نگه دارید.

انواع درخت پاپایا و نحوه تشخیص آنها

گیاه پاپایا دارای سه نوع نر، ماده و هرمافرودیت است. گیاه نر فقط گرده تولید می‌کند و محصول ندارد. نوع ماده برای تولید میوه‌های درشت و مناسب نیاز به گرده‌های درخت نر دارد. نوع هرمافرودیت دارای گل‌های نر و ماده است و می‌تواند به تنهایی محصول تولید کند. در تولید اقتصادی این میوه فقط از درختان هرمافرودیت استفاده می‌شود.

سامانه فروشگاه اینترنتی از پاچیرا برای علاقه مندان به صنعت کشاورزی بستری را فراهم کرد تا علاوه بر خرید و فروش محصولات کشاورزی بتوانند مقالات کشاورزی  را هم مطالعه نمایند.

زمانی که درخت پاپایا حدود یک متر رشد کرد، شروع به گل دهی می کند. گل نر، ساقه بلندتر و نازک تری با چند شکوفه کوچک دارد . اما گل های ماده معمولا یک شکوفه تکی و بزرگ تر دارند و به تنه نزدیک تر می باشند. گیاهان نر در مزرعه خود را، شناسایی کنید. شما برای هر ده تا پانزده گیاه ماده برای اطمینان از گرده افشانی فقط به یک گیاه نر نیاز دارید.

شرایط پرورش درخت پاپایا

این درخت متعلق به مناطق معتدل و گرمسیر است و در دمای پایین‌تر از -۲ درجه دچار مشکل می شود و یا به کلی از بین می‌رود. مقدار زیادی نور خورشید، مقدار زیادی آب، و به خاک حاصلخیز با زهکشی خوب نیاز دارد. خاک های لومی شنی برای کاشت پاپایا مناسب هستند. PH مناسب برای رشد پاپایا 6/5 تا 7 می باشد.

درخت پاپایا دارای برگ های بزرگی است. در آب و هوای گرم مقدار زیادی آب از برگ ها تبخیر می شود، بنابراین به آب زیادی نیاز دارند.  آبیاری 7 تا 10 روز یک بار کافی است.

پاپایا به مواد غذایی زیادی نیاز دارد. این گیاه به نیتروژن علاقه زیادی دارد. به طور منظم به گیاه پاپایا مواد مغذی بدهید. برای تغذیه گیاه می توانید از یک کود کامل مثل کود مرغ و یا از کمپوست برای تغذیه آن استفاده کنید.

 زمان میوه دهی و طول عمر پاپایا

پاپایا در تمام طول سال میوه می دهد، تا زمانی که آب و هوا به اندازه کافی گرم باشد. اگر درجه حرارت بیش از حد پایین بیاید، گل دهی متوقف می شود و گیاه می تواند بعد از گرم شدن هوا دوباره گل می دهد.

برای خرید پاپایا های با کیفیت می توانید به سایت از پاچیرا مراجعه کنید .

پاپایای جوان بیشترین تولید میوه را دارد. هرچه سن گیاه بیشتر می شود گیاه ضعیف تر شده و میوه کمتر و گوچک تری تولید می کند. همچنین هرچه گیاه بلندتر شود دسترسی به میوه نیز سخت تر می شود.

بیشتر گیاهان پاپایا زندگی کوتاهی دارند. زیرا آن هایی که مسن تر می شوند معمولا دچار بیماری شده و از بین می روند. بیشتر گیاهان پاپایا در سال دوم یا سوم می میرند.

اما برخی از گیاهان قوی هستند که مدت زمان بیشتری زنده می مانند. در این صورت تنه آن را قطع می کنند تا درخت دوباره شروع به رشد جدید کند. بر اساس آمار مشخص یک گیاه پاپایا وجود داشته که تا 40 سال زندگی کرده است.

در آب و هوای سرد که تابستان کوتاهی دارند. می توانید گیاه پاپایا را در گلدان بکارید و در جای گرم به عنوان یک گیاه تزئینی استفاده کنید.

مشکلات شایع در پرورش پاپایا

  • پوسیدگی ریشه در اثر آبیاری بیش از حد شایع ترین مشکل گیاه پاپایا می باشد. به ویژه در آب و هوای سرد، از آبیاری بیش از حد خودداری کنید.
  • بادهای قوی یکی دیگر از دلایل آسیب رسان به گیاه پاپایا می باشند. گیاهان پاپایا یک سیستم ریشه ای کم عمق دارند و هرچه سن آن ها بیشتر می شود وزن تنه سنگین تر شده و به راحتی با ضربه از زمین جدا می شوند.
  • مشکل دیگر پرندگان وحشی هستند. تنها راه حل این است که زمانی که رنگ میوه شروع به تغییر کرد آن را بچینید. آن ها بعد از چیده شدن رسیده تر می شوند.
  • زمانی که درخت پاپایا خیلی بلند شود دسترسی به میوه سخت می شود. همچنین هرچه درخت بلندتر شود کیفیت طعم میوه نیز کاهش پیدا می کند. در صورتی که درخت خیلی بلند شود بهتر است که آن را قطع کرد. بعد از قطع کردن تنه ممکن است دوباره رشد کند.
  • بهترین زمان برای قطع کردن تنه پاپایا در آب و هوای خشک است. چون که تنه درخت توخالی است و اگر با آب پر شود فاسد می شود. شما می توانید روی تنه را با یک پلاستیک بپوشانید و یا یک گلدان را به صورت وارونه روی آن قرار دهید. آب و هوای گرم و مرطوب می تواند پوسیدگی را تشویق کند.
  • درختان جوان و قوی پاپایا کمتر تحت تاثیر حشرات و بیماری ها قرار می گیرند. همیشه درخت های جوان را نگه دارید. درخت های مسن تر مستعد ابتلا به بیماری هستند.

برداشت محصول پاپایا یا خربزه درختی

معمولاً ۱۲ ماه پس از کاشت بذر ،اولین محصول پاپایا به دست می آید. هر گل حدود ۱۴۵ تا ۱۶۵ روز بعد از گرده افشانی به میوه کامل و رسیده تبدیل می شود. در زمان رسیدن رنگ میوه ها از سبز به زرد و گاهی نارنجی تغییر می یابد. از آنجائیکه میوه پاپایا فرازگرا است می توان آن را در مرحله بلوغ کامل برداشت نمود و در انبار نگهداری کرد و یا به نقاط دوردست فرستاد. میوه رسیده پاپایا دارای پوستی نازک است و نگهداری و حمل و نقل آن نیاز به دقت فراوان دارد.

برای رساندن مصنوعی این میوه از اتیلن به میزان یک میلی گرم در لیتر در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد و رطوبت ۸۵ تا۹۵ درصد استفاده می کنند.

سامانه فروشگاه اینترنتی از پاچیرا امکاناتی را برای فروشندگان بخش کشاورزی فراهم نموده تا فعالین این حوزه به مانند یک بازارچه و یا نمایشگاه محصولات خود را در این سامانه به نمایش گذاشته و بتوانند آنها را به فروش برسانند .

دسته بندی دسته‌بندی نشده وبلاگ
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت