نشاء طالبی سدزلند ، تولید و کاشت
چکیده
طالبی با نام علمی Cucumis melo var. reticulatus گیاهی است که به راحتی با الگوی شبکه ای که در قسمت بیرونی شکل می گیرد، تشخیص داده می شود. دارای پوست سبز و گوشت نارنجی شیرین است. طالبی عاشق هوای گرم است که در آن رشد کند و سرعت رشد آن متوسط است.
این گیاه یکساله علفی، دارای ساقههای رونده و پوشیده از کرک به طول 2/5 تا 3 متر و قطر حدوداً 2 سانتیمتر است. طالبی محصول فصل گرم می باشد و طبیعتا این محصول معمولاً آب و هوای گرم و خشک با نور فراوان ترجیح میدهد. هوای ابری و بارانی در زمان رسیدن این میوه باعث میشود طعم مطلوب و کیفیت لازم را پیدا نکند
مشخصات نشاء طالبی سدزلند
رشد طالبی نامحدود بوده و بهطور مداوم شاخه فرعی تولید میکند. سیستم ریشهای آن از ریشه اصلی با ریشههای محوری تشکیل شده است که به اعماق خاک فرو میرود. برگهای درشت و متوسط به شکل قلب بهصورت عمودی روی ساقههای تیرهای که انگورهای خاردار و پراکنده دارند، قرار میگیرند. طالبی، گیاهی یک پایه بوده و دارای 3 نوع گل است: گلهای نر، ماده و هرمافرودیت (کامل).گلها زرد رنگ بوده و در محور برگ تشکیل میشود.
برای خرید نشاء طالبی های با کیفیت می توانید به سایت از پاچیرا مراجعه کنید .
در بوتههای طالبی، ابتدا گلهای نر ظاهر میشود و تعداد آنها بیشتر از گلهای ماده است. عمر مفید گلهای نر حدود یک روز است. گلهای نر به صورت دستههای چندتایی و گلهای ماده، تکی و منفرد هستند که معمولاً روی ساقه اصلی دیده نمیشوند. همه گلهای ماده تبدیل به میوه نمیشوند؛ بهطوری که از بین 20 تا 30 گل ماده، تنها 4 تا 5 گل تبدیل به میوه میشود.
ارقام طالبی:
در ایران ارقام طالبی شامل سمسوری، تیلسبز، تیل طرق، آبهینه تربت جام و طالبی ساوه است که به صورت بومی کشتوکار میشوند. بعضی ارقام مانند تاشکندی، جباری، خاتونی، گرگاب، شاهآبادی، جعفرآبادی، خاقانی، قصری، گرمساری، صابونی، سوسکی، بلخی، زرد ایوانکی، شفیعآبادی، شیرازی و زابلی نیز ارقام محلی مورد کشت در ایران هستند. از ارقام خارجی هم میتوان به Ananas، Honey Dew، Minoo، Casaba، Galia و Rasan اشاره نمود.
آب و هوای مناسب کاشت طالبی:
طالبی محصول فصل گرم می باشد و طبیعتا این محصول معمولاً آب و هوای گرم و خشک با نور فراوان ترجیح میدهد. هوای ابری و بارانی در زمان رسیدگی میوه طعم مطلوب و کیفیت لازم را کاهش می دهد. این موضوع در کشت گلخانهای مشکل جدی محسوب نمیشود. از طرفی طالبی به یخبندان بسیار حساس است و همین اهمیت کشت گلخانهای آن را خاطر نشان میکند. دوره رشد طالبی نسبتاً طولانی است. و با توجه به رقم، منطقه و شرایط آب و هوایی حدود 85 تا 120 روز طول میکشد. در طول دوره رشد طالبی، شبهای خنک و روزهای گرم موجب شیرینی طعم آن میشود.
نحوه کاشت طالبی:
کشت طالبی در فضای باز اغلب از طریق کشت مستقیم (بذر) انجام میگیرد، اما در گلخانه نشاکاری مرسوم است، هر چند میتوان این گیاه را به صورت مستقیم نیز در گلخانه کشت کرد. مقدار بذر مورد نیاز برای کشت طالبی حدود 2 تا 4 کیلوگرم در هکتار است . کشت طالبی در فضای باز باید در فصول گرم سال انجام گیرد که معمولاً در بهار و بعد از رفع سرمای بهاره کشت میگردد. اما در مناطق جنوب کشور در مهر و آبان کشت می گردد. محصول در اسفند و فروردین برداشت است.
کشت در گلخانه بهدلیل کنترل شرایط، چندان تابع فصول سال نیست. برای کشت نشاء طالبی سیدزلند، سیستمهای کاشت مختلفی مانند جویوپشتهای و کپهای وجود دارد و انتخاب نوع کشت آن بستگی به امکانات و تقاضای محل، سیستم آبیاری و نوع خاک دارد. البته این نوع سیستمهای کشت بیشتر در کشت فضای باز مطرح هستند؛ چرا که در گلخانه با توجه به اینکه سیستم آبیاری قطرهای است، نیازی به ایجاد جویوپشته نیست.
ضمن اینکه چون بوتهها بهوسیله بند به سمت بالا هدایت میشوند، فاصله کمتری بین بوتهها و ردیفها لحاظ میشود. در کشت طالبی معمولاً فاصله ردیفها را 80 تا 100 سانتیمتر و فاصله بوتهها را در حدود 40 سانتیمتر در نظر میگیرند. طی تحقیقاتی، در تراکم کاشت 2 تا 4 بوته در مترمربع، میوه طالبی عملکرد خوبی دارد.
آبیاری طالبی:
نیاز آبی طالبی در فضای باز بالاست و بههمین جهت استفاده از سیستمهای آبیاری تحتفشار جهت صرفهجویی در مصرف آب ضروری است. یکی از روشهای مؤثر در افزایش کارایی مصرف آب، استفاده از مالچ است که در کنترل علفهرز هم مؤثر است؛ ضمن اینکه تقویت بنیه، زودرسی و افزایش کیفیت در طالبی از طریق مالچکشی نیز امکانپذیر است.
سامانه فروشگاه اینترنتی از پاچیرا برای علاقه مندان به صنعت کشاورزی بستری را فراهم کرد تا علاوه بر خرید و فروش محصولات کشاورزی بتوانند مقالات کشاورزی را هم مطالعه نمایند.
در تمامی ارقام طالبی از تشکیل میوه تا برداشت باید آبیاری منظم و با دور آبیاری 4 تا 9 روز انجام گیرد. آبیاری نامرتب باعث به ترک خوردگی در پوست طالبی می شود. در کشت گلخانهای بهدلیل کنترل شرایط دمایی و استفاده از سیستم آبیاری قطرهای، میتوان با استفاده از مصرف آب کمتر، میوه بیشتری تولید نمود.
هرس بوته طالبی:
هرس در بوته طالبی برای ایجاد تعادل بین برگ و میوه ضروری است. از جمله دلایل هرس می توان به تسهیل نفوذ نور، تحریک گردهافشانی و همچنین تأثیر بر تعداد میوه در هر بوته و عملکرد نهایی اشاره کرد. بوتههای طالبی را میتوان بهصورت تک یا دوشاخه هرس کرد. هرس متداول طالبی گلخانهای، بهصورت تکشاخه است؛ بهاینصورت که همه شاخههای فرعی تا نهمین گره حذف شوند و در شاخههای فرعی بالای گره نهم، به دو گره و یک گل ماده اجازه رشد دارند. این روند تا انتهای فصل ادامه مییابد.
بهتر است هرس در دو مرحله انجام گیرد، تا به بوته شوک وارد نشود. نوع هرس در طالبی با توجه به رقم، کمی متفاوت است؛ مثلاً در ارقام ریزمیوه، همزمان روی شاخههای فرعی باید اجازه تشکیل یک میوه روی شاخه را داد و بعد از تشکیل هر میوه، شاخه را از دو برگ بعد از میوه سربرداری کرد. در ارقامی که میوههای متوسطی دارند، پس از تشکیل چهار میوه، از چهار شاخه فرعی اول، سربرداری کرد. و روی شاخه فرعی بعدی میوه تشکیل نمی گردد.
بعد از اینکه این چهار میوه به وزنی حدود نیم کیلوگرم رسیدند، باید به تشکیل چهار میوه دیگر اقدام کرد. در ارقام درشت میوه، تنها به دو میوه باید اجازه رشد داد. پس از آنکه این دو به وزن حدود یک کیلوگرم رسیدند، مجدد دو میوه دیگر اجازه رشد دارند. و پس از آن میوههای سری آخر رشد میکنند. با این تفسیرها در ارقام ریزمیوه حدود 12 تا 16، ارقام متوسط میوه 7 تا 8 و در درشتمیوهها حدود 4 تا 6 میوه طالبی در هر بوته اجازه رشد دارند.
برداشت طالبی:
ایجاد شکاف در محل اتصال شاخه به میوه یکی از نشانههای رسیدگی طالبی سدزلند است. در این مرحله میوهها تمایل به جدا شدن از ساقه دارند. توسعه این شکاف با تغییر رنگ زمینه پوست میوه، از سبز به زرد، نیز مرتبط است. یکی دیگر از شاخصهای رسیدگی میوه طالبی برای برداشت، ایجاد حالت مشبک بر سطح پوست است. شبکه روی میوه به عنوان یک مانع در برابر صدمات مکانیکی نیز عمل میکند. در هنگام برداشت نیز بهتر است میوه متصل به دم آن از بوته جدا شود.
سامانه فروشگاه اینترنتی از پاچیرا امکاناتی را برای فروشندگان بخش کشاورزی فراهم نموده تا فعالین این حوزه به مانند یک بازارچه و یا نمایشگاه محصولات خود را در این سامانه به نمایش گذاشته و بتوانند آنها را به فروش برسانند .