بذر گشنیز

بازدید: 124 بازدید

بذر گشنیز: راهنمای جامع کاشت، داشت و برداشت

گشنیز (نام علمی: Coriandrum sativum L.) گیاهی علفی و یک‌ساله از خانواده Apiaceae است یکی از انواع سبزی‌های است که به دلیل دانه‌های معطر و طعم و بوی دلپذیرش در آشپزی و مصارف دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بذر گشنیز یکی از پرکاربردترین بذرها در کشاورزی است و به‌طور گسترده در سراسر جهان کشت می‌شود. بسیار آسان پرورش داده می‌شود. حتی افراد تازه‌کار هم بدون مشکل می‌توانند این سبزی را در باغچه و یا حتی گلدان پرورش می‌دهند.

مشخصات ظاهری:

ساقه:

ارتفاع: 30 تا 70 سانتی‌متر

توخالی، صاف و منشعب

برگ:

مرکب، به شکل پر و شانه‌ای

دارای بریدگی‌های باریک و دراز

به رنگ سبز روشن

بروزترین اخبار های کشاورزی را در صفحه اخبار  سایت بازار آنلاین ازپاچیرا می توانید مشاهده کنید تا اطلاعات خود را در حیطه کشاورزی بالا ببرید . بازار آنلاین کشاورزی ازپاچیرا بستری را فراهم کرده تا بتوانید نهاده های کشاورزی ، خرید کود کشاورزی ، خرید بذر و خرید نهال با کیفیت و نشاء را به بهترین کیفیت خریداری کنید .

گل:

کوچک، به رنگ سفید یا صورتی

در گل آذین چتری شکل

میوه:

دوقلو، کروی و به رنگ قهوه‌ای روشن

هر نیمه میوه دارای 5 برجستگی طولی

نیازمندی‌های کاشت گشنیز

آب‌وهوا:

  • گیاهی است شور پسند است.
  • در هر نوع آب‌ و هوایی کشت می‌شود.
  • در شرایط معتدل سرد بهترین نتیجه را می‌دهد.
  • در طول روزبلند، تولید بذر می‌نماید.
  • به سرما و گرمای شدید حساس است.

خاک:

گشنیز در خاک‌های لومی شنی تا رسی با زهکشی مناسب و pH بین 6 تا 7 به‌خوبی رشد می‌کند.

خاک باید عاری از سنگ، کلوخه و مواد آلی نامناسب باشد.زهکشی مناسب خاک برای جلوگیری از غرقابی شدن ریشه و پوسیدگی گیاه ضروری است.گشنـیز به دو صورت آبی و دیم کشت می‌شود، در کشت آبی، این گیاه قادر است در انواع خاک همراه با کود دامی کافی رشد کند. در شرایط دیم از کود دامی در خاک‌های سنگین برای افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک استفاده می‌شود. گشنیز در خاک‌های سیاه، سنگین، رسی و غنی از سیلت با زهکش مناسب و رطوبت مناسب رشد ایده آلی دارد و خاک‌های شور، قلیایی و شنی مناسب زراعت گشنیز نمی‌باشند.

نور:

این گیاه به نور کامل آفتاب برای رشد و شادابی نیاز دارد.

حداقل 6 تا 8 ساعت نور مستقیم خورشید در روز برای رشد گشنیز ضروری است.

کاشت گشنیز در مکان‌های سایه‌دار می‌تواند منجر به ضعیف شدن گیاه، کاهش رشد و عملکرد آن شود.

تناوب زراعی:

برای جلوگیری از بیماری‌ها و آفات، از کاشت گشنیز در زمینی که قبلاً گشنیز یا سایر گیاهان خانواده Apiaceae (مانند جعفری، شوید، رازیانه) در آن کشت شده است، خودداری کنید.

تناوب زراعی با گیاهانی مانند غلات و حبوبات می‌تواند به حفظ سلامت خاک و جلوگیری از آفات و بیماری‌ها کمک کند.

تناوب زراعی به مدت 3 تا 4 سال می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی از بروز بیماری‌ها و آفات در مزرعه گشنیز جلوگیری کند.

در بازار آنلاین کشاورزی ازپاچیرا هر آنچه در حوزه کشاورزی اعم از بذرهای گوناگون و متنوع ، کود های شیمیایی و ریز مغذی ها و ابزار آلات کشاورزی را میتوان به صورت امن و با خیالی آسوده خرید نمود.

کاشت:

مقدار بذر مصرفی:

  مقدار بذر لازم 250 تا 300 گرم در 100 مترمربع است.

  • هر بذر از دو قسمت تشکیل‌شده و با فشار اندک دونیمه می‌شود.
  • وزن هزار دانه 15-9 گرم است.

زمان:

اواخر زمستان یا اوایل بهار (در مناطق گرمسیری می‌توان در پاییز نیز کاشت.)

دمای مناسب برای جوانه‌زنی بذر گشنیز بین 10 تا 20 درجه سانتی‌گراد است.

در مناطق سردسیر، کاشت گشنیز پس از رفع خطر سرمازدگی انجام می‌شود.

دمای مناسب برای جوانه‌زنی: 10 تا 20 درجه سانتی‌گراد

عمق: 1 تا 2 سانتی‌متر

15 تا 20 سانتی‌متر بین بذرها

30 تا 40 سانتی‌متر بین ردیف‌ها

داشت:

آبیاری:

ازنظر آبیاری، گشنیز به آبیاری روزانه نیاز دارد؛ این سبزی برای جوانه‌زنی به آبیاری زیادی نیاز دارد بنابراین برای تأمین رطوبت تا بیرون آمدن جوانه‌ها باید آبیاری هر روز و منظم صورت گیرد. به‌طورکلی قبل از سبز شدن گشنیز، آبیاری باید به‌صورت روزانه انجام گیرد ولی بعد از آن، هر 2 یا 3 روز آبیاری گشنیز کافی است. گشنیز برای رشد مناسب به آب نسبتاً زیادی نیازمند است به‌طوری‌که خاک بستر باید مرطوب باشد.

کود دهی:

اضافه کردن کود دامی پوسیده یا کمپوست برای افزایش حاصلخیزی خاک

کود دهی باید قبل از کاشت انجام شود تا مواد مغذی موردنیاز گیاه در دسترس باشد.

می‌توانید از کودهای شیمیایی نیز به‌عنوان مکمل استفاده کنید. استفاده از کودهای نیتروژن، فسفرِ و پتاسه مجاز است.

مقدار و نوع کود موردنیاز به نوع خاک، شرایط آب‌وهوایی و رقم گشنیز بستگی دارد.

کنترل علف‌های هرز:

زمانی که ارتفاع بوته‌ها به 5 تا 6 سانتی‌متر رسید محصول را آبیاری نموده و 2 روز پس از آبیاری زمین را وجین نمایید.

کنترل آفات و بیماری‌ها:

از جمله آفات و بیماری‌های مهم گشنیز می‌توان به لکه برگی سپتوریایی، سفیدک پودری، سفیدک داخلی، پوسیدگی ریشه و طوقه، زنگ، بیمارهای باکتریایی و شته اشاره کرد. در صورت مشاهده علائم آفات و بیماری‌های مذکور با استفاده از سموم مربوطه اقدام به سم‌پاشی گردد.

برداشت:

زمان:

گشنیز را موقعی برداشت کنید که طول بوته‌ها به 20 سانتی‌متر رسیده باشد.

اگر کاشت در اواخر تابستان انجام گرفته و هوا نیز مساعد باشد اواخر پاییز می‌توانید یک نوبت برداشت نموده و یک نوبت نیز در اول بهار برداشت نمایید.

اگر کاشت در اوایل بهار صورت گرفته است، تنها یک نوبت می‌توانید برداشت نمایید.

نحوه‌ی برداشت:

برداشت چین اول را از ارتفاع 4 سانتی‌متری خاک انجام دهید.

در برداشت دوم گشنیز را از روی سطح خاک بچینید.

مزایای کشت:

مقاومت به خشکی

قابلیت تثبیت نیتروژن

افزایش حاصلخیزی خاک

ارزش غذایی بالا

دارای خواص دارویی

کاربردها:

آشپزی:

طعم‌دهنده غذا

تهیه ترشی، سس و سالاد

دارویی:

درمان سوءهاضمه، نفخ، دل‌درد و اضطراب

صنعتی:

تولید عطر و ادکلن

کارشناسان ازپاچیرا همواره در تلاش هستن که در حوزه کشاورزی بهترین محصولات کشاورزی و بهترین اطلاعات راجب بذر های مناسب کشاورزی و کود های کشاورزی با کیفیت را جمع آوری کنند تا کاربران عزیز بتوانند بهترین انتخاب را انجام دهند و محصولات را به بهترین قیمت و کیفیت خریداری نمایند .

نکات مهم:

از بذرهای باکیفیت و مرغوب استفاده کنید.

خاک را قبل از کاشت به‌طور کامل آماده کنید.

آبیاری را به‌طور منظم انجام دهید.

علف‌های هرز را به‌موقع از بین ببرید.

آفات و بیماری‌ها را به‌طور صحیح کنترل کنید.

در زمان مناسب برداشت کنید.

دسته بندی وبلاگ
اشتراک گذاری
متنی در رابطه با نویسنده مطلب. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز، و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد، کتابهای زیادی در شصت و سه درصد گذشته حال و آینده، شناخت فراوان جامعه و متخصصان را می طلبد، تا با نرم افزارها شناخت بیشتری را برای طراحان رایانه ای علی الخصوص طراحان خلاقی، و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد.
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت