نشاء هندوانه استارفیلد، تولید و کاشت- مقاله

بازدید: 105 بازدید

نشاء هندوانه استارفیلد، تولید و کاشت

ارقام مناسب هندوانه

ارقام هندوانه براساس چگونگی ایجاد دانه به 3 گروه آزاد گرده افشان، هیبرید و تریپلوئید (بدون دانه) تقسیم می­ شوند. از طرفی براساس شکل میوه، رنگ و نقوش روی پوست میوه و اندازه میوه طبقه بندی می­ گردند.

هندوانه دارای رقم های متفاوتی است. از رنگ های خاکستری تا سبز و رنگ گوشت صورتی تا قرمز پر رنگ دارد. شکل های گرد تا دراز و استوانه ای دارند. آنچه که مورد پسند اکثریت مردم است، هندوانه ای با گوشت قرمز  و بذر پر رنگ است.

کاشت رقم مناسب و بذر هایی با قوه نامیه بالا بسیار حائز اهمیت می باشد. لذا به کشاورزان محترم توصیه می­ شود، علاوه بر نام رقم، به تاریخ تولید و انقضا که بسیار مهم است، توجه نمایند. زیرا قوه نامیه هندوانه با گذشت زمان شدیدا کاهش می یابد.  هندوانه های قرق، شریف آبادی، محبوبی و همدانی از رقم های ایران هستند. از رقم های خارجی می­ توان رقم چارلستون گری، استارفیلد، دیسکی کوئین، فیرفاکس، چیلیان بلاک و کونگور را نام برد.

برای خرید نشاء  های با کیفیت می توانید به سایت از پاچیرا مراجعه کنید .

نحوه کاشت هندوانه

نحوه کشت در هندوانه به 2 صورت انجام می­ گیرد:

کشت سنتی یا غرقابی

در این روش فاصله بین جوی ها بین 50-40 سانتی متر است. روش قطره ای یا نوار تیپ، در این روش فاصله بین جوی ها بین 100-60 سانتی متر است.

روش مالچ

در این روش فاصله بین جوی ها 2 متر است و در روی محصول پلاستیک های یووی دار قرار می گیرد، به همین علت تعداد علف های هرز بسیار کم می باشد. در مزارع هندوانه استفاده از کاه و کلش و بقایای گیاهی از مهم ترین موادی هستند، که می­ توان از آنها به عنوان مالچ بهره گرفت که خود نیز یک روش برای کنترل علف های هرز می­ باشد.

هندوانه به دو صورت بذر و نشاء کشت می­ گردد

در مناطقی که شرایط رشد بذر وجود دارد مانند شهرهای شمالی به دلیل رطوبت و یا برخی از شهرهای جنوبی، معمولا کشت به صورت بذر انجام می­ شود. استفاده از بذرمال حاوی روی و قارچ کش برای مرحله کاشت بذر توصیه می­ شود.

بذر هندوانه را معمولاً در زمین اصلی می کارند. در مناطقی که هنوز دمای هوا مناسب نیست، می­ توان آن را در مکان های سر پوشیده و گرم نشا گیری کرد.  وقتی که دمای هوا به حد مناسب رسید، آن را به محل اصلی منتقل کرد.

عمق کاشت در حدود 2/5 سانتی متر مناسب می­ باشد. مقدار بذر لازم برای کاشت یک هکتار به اندازه بذر، درصد جوانه زنی و تراکم بوته بستگی دارد. در کشت جوی و پشته ای با توجه به اینکه در یک طرف و یا در هر دو طرف جوی ها اقدام به کشت می­ شود، به ترتیب می­ توان فواصل جوی ها را 2/5 الی 3 متر و 4/5 الی 5 متر در نظر گرفت.

فواصل بوته  روی پشته ها را می­ توان یک متر در نظر گرفت ولی اگر میوه های درشت تر مورد پسند بازار مصرف هستند لازم است، فاصله های بوته­ ها روی ردیف افزایش یابند. بنابراین برای عرضه سریع تر محصول به بازار کشت جوی و پشت ه­ای تحت شرایط آبی ترجیحا مناسب تر است.

  آب و هوای مناسب کشت هندوانه

ایران به واسطه داشتن شرایط آب و هوایی متفاوت دارای 2 فصل کشت است. کشت پائیزی در مناطقی است که زمستان سردی ندارند، و از ماه مهر الی آبان کشت شروع شده، و در فروردین و اردیبهشت  ماه برداشت انجام می­ شود. کشت بهاری در مناطقی است، که زمستان سردی دارند و از اسفند ماه شروع شده و در مرداد ماه تا مهر ماه برداشت صورت می­ گیرد.

هندوانه طالب آب و هوای گرم و فصل رشد طولانی است، و به رطوبت زیاد هوا خیلی حساس نیست. اما در نواحی مرطوب بیماری های برگ شایع تر از نواحی خشک است. بنابراین نشاء هندوانه استارفیلد مخصوص مناطق دارای تابستان طولانی و گرم و خشک تا نسبتاً مرطوب است. هندوانه در دمای 15-20 درجه جوانه می­ زند، و در دمای 25-30 درجه رشد می­ کند، و در دوره رشد طولانی خود، مانند سایر گیاهان هم خانواده اش، بسیار نیازمند گرماست و نسبت به سرما حساس می باشد.بهترین درجه حرارت روز و شب برای پرورش نشاء به ترتیب 27-21 و 21-18 درجه سانتی گراد می­ باشد، و زمان لازم نیز معمولا 4-3 هفته می­ باشد.

خاک مناسب برای کشت هندوانه:

برای کشت هندوانه خاک های حاصلخیز (مخصوصا خاک های لومی شنی) حاوی مواد آلی کافی با قدرت نگهداری آب کافی، زهکشی مناسب و خاک کمی اسیدی با  pH بین 6 تا 6/5 مناسب می باشد، بنابراین این محصول خاک های خنثی تا کمی اسیدی را می پسندد، و خاک های شنی لومی و شنی رسی برای کشت آن مناسب می باشند، زیرا در بهار زودتر از سایر زمین­ ها گرم می­ شوند.

مقدار کم منیزیم و یا نسبت بالای پتاسیم و کلسیم به منیزیم ممکن است سبب ریزش برگ ها شود. از طرفی کمبود کلسیم نیز می­ تواند مسئله ساز باشد، بدین ترتیب که اگر آب کافی نباشد و کلسیم کافی برای توسعه میوه مهیا نگردد، سوختگی گلگاه هندوانه حاد می­ شود، در نتیجه در خاک های خیلی سنگین، نمو گیاه به کندی انجام شده، و اندازه میوه و کیفیت آن نیز کاهش می­ یابد، و در خاک های سبک در صورتی که کود و آب کافی فراهم باشد، معمولا میوه هایی با کیفیت عالی تولید می­ کنند.

آبیاری:

دوره آبیاری و مقدار آب در هر نوبت برای هر زراعت بسته به شرایط آب و هوایی منطقه،  بافت خاک و مرحله رشد گیاه تفاوت داشته و برای انجام دقیق و صحیح آن امکانات خاص لازم است،  بنابراین به منظور تسهیل در امر اجرای آزمایش عموما به دوعامل رطوبت خاک و مرحله رشدی گیاه توجه می­ گردد.

سامانه فروشگاه اینترنتی از پاچیرا برای علاقه مندان به صنعت کشاورزی بستری را فراهم کرد تا علاوه بر خرید و فروش محصولات کشاورزی بتوانند مقالات کشاورزی  را هم مطالعه نمایند.

در کشت هندوانه قبل از ظهور گیاهچه، اوایل گلدهی و ده روز قبل از برداشت، دوره های بحرانی از نظر وقوع تنش رطوبتی محسوب می­ شوند. کمبود رطوبت در زمان کاشت باعث سبز غیریکنواخت می­ گردد، کمبود رطوبت در زمان گلدهی منجر به تشکیل کمتر میوه و بدشکلی آنها می­ گردد.  چند نکته درباره آبیاری هندوانه به شرح زیر وجود دارد:

  1. آبیاری باید در سطح زمین انجام شود، مثل آبیاری قطره ای. از آب دادن بصورت اسپری، بارانی و آب پاشی خودداری کنید.
  2. چون این گیاه به آب زیادی نیاز دارد، ریشه های آن تا عمق زمین به دنبال آب فرو می روند . پس بهتر است خاک اطراف بوته تا عمق 6 اینچ یعنی 15 سانتی متر مرطوب باشد.
  3. آب مورد نیاز : در زمان شکوفه دادن 1 تا 2 اینچ آب در هفته

در آبیاری قطره ای روزی نیم ساعت آبیاری برای هر بوته کفایت می­ کند. اما باید این نکته مهم را مدنظر داشته باشید، که بوته هندوانه از زمانی که گل ها را تبدیل به میوه می­ کند، نیاز به آب بیشتری پیدا می­ کند، و اوج نیاز آن زمانی است، که هندوانه کال در حال رسیدن است.

کوددهی

مقدار کود مصرفی بستگی به نتیجه تجزیه خاک مزرعه خواهد داشت. نموبرداری از خاک مزرعه طوری انجام می­ شود که نمونه، نماینده خاک مزرعه باشد.

از مرحله جوانه زنی تا شروع گلدهی، گیاه برای رشد ساقه و توسعه پوشش برگی، نیاز عمده ای به کود ازت و فسفر دارد. در مرحله تشکیل میوه هندوانه، نیاز به سه عنصر اصلی ازت، فسفر و به خصوص پتاسیم  و همچنین ریزمغذی ها،افزایش میابد، البته نباید در مصرف کود های ازته افراط کرد، زیرا مصرف بیش از حد ازت بر اندازه، رنگ و مزه و درصد مواد جامد میوه هندوانه اثر منفی می گذارد، مقاومت گیاه را نسبت به برخی بیماری ها کاهش می­ دهد.

مصرف کافی  پتاسیم به همراه ریز مغذی­ ها در این مرحله، علاوه بر بهتر شدن شکل هندوانه، قرمز شدن رنگ آن، افزایش ویتامین C، گوشت دار شدن و زودرسی میوه، مقاومت را در برابر تنش ها، بیماری ها و آفات می­ افزاید، و باعث بالا رفتن میزان تولید و بازار پسندی محصول می­ شود، و در ضمن، گیاه را در برابر شوری و کم آبی مقاوم تر می کند، و بازیافت آب و کود را نیز افزایش می­ دهد.

عناصر منیزیم و کلسیم در بهبود کیفیت هندوانه نقش اساسی بازی می­ کنند. مصرف کلسیم، باعث بهتر شدن کیفیت گوشت میوه، بهبود خاصیت انبار داری  می شود. و خسارت در حمل و نقل را کاهش می دهد. کمبود این ماده، باعث افزایش پوسیدگی گل و شیوع برخی بیماری های قارچی می­ شود.

شما میتوانید برای خرید انواع نشاء صیفی جات به سایت فروشگاه کشاورزی ازپاچیرا مراجعه کنید.

برداشت هندوانه

در مزرعه از خشک شدن پیچک های موجود در محل اتصال دم میوه به ساقه و یا تغییر رنگ قسمتی از میوه که در تماس با خاک قرار دارد می­ توان به رسیدگی هندوانه پی برد. هندوانه در زمان رسیدگی کامل برداشت می­ شوند، چون بعد از جدا شدن از بوته درصد قند آن افزایش نمی یابد.

دررقم هایی که خطوط سبز رنگ دارند، در قسمت گلگاه میوه و محل وصل شدن خطوط به یکدیگر، حالت مجزایی ایجاد می شود که از علائم رسیدگی است. برای جدا کردن میوه ها به جای چرخاندن و کندن آنها بهتر است، از چاقوی تیز استفاده شود. بعد از بریدن میوه ها از بوته قسمت تحتانی میوه که مستعد آفتاب سوختگی است، باید به طرف زمین باشد. بهتر است به هنگام برداشت مقداری از ساقه روی میوه باقی بماند.

سامانه فروشگاه اینترنتی از پاچیرا امکاناتی را برای فروشندگان بخش کشاورزی فراهم نموده تا فعالین این حوزه به مانند یک بازارچه و یا نمایشگاه محصولات خود را در این سامانه به نمایش گذاشته و بتوانند آنها را به فروش برسانند .

دسته بندی دسته‌بندی نشده وبلاگ
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت