همه چیز را درباره چای بدانید، روش کاشت، داشت و برداشت و خواص چای- دسته بندی

بازدید: 100 بازدید

همه چیز را درباره چای بدانید، روش کاشت، داشت و برداشت و خواص چای

چکیده

چای، نوشیدنی محبوب تمام مردم دنیا به ویژه ایرانی ها ست. بیشتر مردم ایران روزانه چای را مصرف و آن را درمان خستگی نیز می‌دانند. نوشیدنی چای با دم کردن برگ‌ها، جوانه‌های چای به‌ مدت چند دقیقه در آب داغ (نزدیک به درجهٔ جوش) درست می‌شود. چای یک منبع طبیعی از کافئین و آنتی اکسیدان ها ست اما تقریباً بدون چربی، کربوهیدرات یا پروتئین، دارای طعمی مطلوب است که کمی تلخ و گس می‌باشد.  در صورتی که درباره چای و نحوه کشت و کار آن آشنا باشید قطعا از مصرف روزانه آن لذت بیشتری خواهید برد. برای اینکه بدانید کدام نوع چای می تواند برای شما مفید باشد باید انواع چای  را بشناسید و فواید آنها را بیاموزید. برای خرید مرغوبترین و خوش طعمترین چای ایرانی میتوانید به سامانه ازپاچیرا مراجعه کنید.

تاریخچه چای

  • معرفی گونه‌های مختلف چای (چای چینی، چای هندی، چای ژاپنی) با توجه به شرایط آب و هوایی
  • شرایط محیطی مناسب برای کاشت چای (آب و هوا، خاک، ارتفاع)
  • ریخت شناسی گیاه چای (ریشه، ساقه، برگ، گل) و نقش هر بخش در کیفیت چای

بوته چای اولین بار در حدود پنج هزار سال قبل در چین کشف شد. چای از برگ‌های سبز گیاه کاملیا سیننسیس تهیه می‌شود. این گیاه بومی کشور چین و هندوستان است. در کشورهای مختلفی از جمله هندوستان، سیلان، اندونزی، ژاپن، آفریقای شرقی، پاکستان، ایران، ترکیه، آرژانتین، برزیل و پرو کاشت می‌شود. این گیاه معطر که توسط یک شاهزاده قاجار به ایران وارد شد و ویژگی‌های خاصی دارد. تنوع در روش های کاشت چای و مقاومت گیاه چای به سرما از ویژگی‌های خوب این نوشیدنی جذاب است. چای بیشتر به‌عنوان یک نوشیدنی محرک مورداستفاده قرار می‌گیرد.

گیاه شناسی چای

نام علمی چای که مورد قبول بیشتر گیاه شناسان است Camellia sanensis و گاهی Camellia teifera برای هر دو نوع چای سیاه و چای سبز می ‌باشد. درخت چای گیاهی است همیشه سبز که در طبیعت و در حالت وحشی، ارتفاع آن به 6 تا 7 و گاهی به 15 متر می ‌رسد. چای یک ریشه عمودی قوی دارد. گلهای آن زرد-سفید و به قطر ۴ تا ۵/۲ سانتی متر بوده که ۷ تا ۸ گلبرگ دارد. برگهای آن نیز۴ تا 15 سانتیمتر متر طول دارد.

روش های کاشت چای

  • وش‌های تکثیر گیاه چای (بذر، قلمه، پاجوش) با مزایا و معایب هر روش
  • آماده‌سازی زمین برای کاشت چای (شخم، کوددهی، زهکشی) برای ایجاد بستر مناسب رشد
  • مراقبت‌های لازم از بوته‌های چای (آبیاری، هرس، مبارزه با آفات) برای تضمین سلامت و پرباری

تکثیر بوته چای بوسیله بذر،  شاخه خواباندن، قلمه زنی و پاجوش، می باشد. ولی بهترین روش تکثیر بوته چای، کاشت بذر در محل اصلی و مخصوصا در خزانه است و بکارگیری سایر روش ها تقریبا مقرون بصرفه نیست.
در انتخاب بذر چای نیز مانند زمین باید بسیار دقت کرد، چون بذر مرغوب در کیفیت نهال خوب تاثیر بسزائی دارد.

برای خرید انواع بذر میتوانید به سامانه ازپاچیرا مراجعه فرمایید و  از تجربه خرید آسان و امن لذت ببرید.

کاشت بذر

یکی از قدیمی‌ترین روش های کاشت چای پاشیدن بذر است. برای این کار از بذر درختچه‌هایی استفاده می‌شود که به طور اختصاصی برای تولید بذر کاشته شده باشند. تخم چای بلافاصله پس از چیدن از درخت قابل کشت نیست . مدتی باید آنرا در محل مناسبی (در شن و یا پودر نمک) با دقت نگهداری کرد. چون قوه نامیه بذر چای در جای نسبتا مرطوب محفوظ میماند، به همین جهت برای جلوگیری از اتلاف آن بذرها را در جعبه های مخصوصی  میریزند. با روش مذکور ممکن است تخم چای را تا شش ماه محافظت کرد.

برای اینکه بذر خوب و بد را از یکدیگر تشخیص دهیم، بهترین راه این است که بذرها را در آب نمک ده درصد ریخت. در این صورت بذرهای خوب، سالم و سنگین و مغز دار ته نشین می شوند. و آنهایی که پوک و سبک هستند در سطح آب میماند که باید آنها را دور ریخت و از کاشت آن صرفنظر کرد.

با توجه به نوع چای و نحوه کاشت و پرورش آن ، چندین سال طول می ‌کشد تا چای به اندازه کافی بزرگ و قابل برداشت شود. باید صبورانه از گیاه مراقبت کنید تا بعد از مدتی از داشتن یک محصول با کیفیت و خوش طعم لذت ببرید. مزارع چای معمولا به شکل باغ هایی با درختچه های حدودا یک و نیم متری هستند. لازم هست که بوته چای یه طور منظمم هرس شوند، تا بتوانند محصول مناسبی تولید کنند. درختان چای در شرایط مناسب حتی تا 100 سال نیز می توانند زنده بمانند و تولید محصول کنند.

آب و هوای مناسب برای کاشت چای

برای کاشت چای به آب و هوای گرم و مرطوب نیاز است. هر چه میزان رطوبت بیشتر باشد میزان محصول و همچنین کیفیت آن افزایش می یابد. به آب و هوای معتدل ۱۸ درجه سانتیگراد (حداکثر ۳۲ درجه و حداقل ۶ درجه سانتیگراد) نیاز دارد. نیاز آبی آن به طور سالیانه ۱۵۰۰ میلیمتر می باشد. دوران خشکی هوا به اندازه کمتر از ۲ ماه را تحمل می کند. خاک زمین باید نرم و نفوذ پذیر باشد. در ارتفاع ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ متر از سطح دریا رشد و نمو مطلوبی دارد. بر اساس مناطق مختلف. بادهای شدید، سرد و یا گرم برای پرورش چای مضر می‌ باشد.

خاک مناسب برای کاشت چای

کاشت چای معمولا در خاک های اسیدی انجام می شود. خاک هایی که آهک دارند برای کاشت چای مناسب نیستند. میزان اسیدیته خاک برای این محصول در حدود 5.5 است. هر گاه میزان PH از این مقدار تجاوز کرد و یا کمتر شد باید با وسایل مناسب میزان اسیدیته خاک را به 5.5 رساند. هر گاه اسیدیته خاک زیادتر از این مقدار شد با استفاده از کود های قلیایی و یا مخلوط کردن آهک به مقدار مناسب میزان اسید خاک را اصلاح می ‌کنند.

زمانی که با مخلوط کردن مقداری پودر گوگرد ( تا 600 کیلو در هکتار برسد) اسیدیته خاک را به حد لازم زیاد می‌ کنند. مناسب ‌ترین خاک برای کاشت چای اراضی شنی و رسی فاقد آهک یا هر ماده قلیایی دیگر می ‌باشد که دارای مقدار زیادی مواد هوموس دارا باشد.

برای خرید انواع بستر کشت میتوانید به سامانه آنلاین ازپاچیرا مراجعه بفرمایید.

زمین های مناسب کاشت چای

  • کاشت چای در مناطق جنگلی در صورتی امکان پذیر است که با شخمی عمیق تمامی گیاهانی که در جنگل به صورت خودرو کاشت می شود را ریشه کن کنید. رشد گیاهان جنگلی در بین بوته های چای باعث جلوگیری از رشد آنها می شود.
  • مناطقی که به شکل دشت یا جلگه ای باشد برای کاشت چای نیز مناسب می باشد. تنها موضوع مورد اهمیت در این راستا نوع خاک است. چرا که خاک مناسب برای کاشت چای خاک هایی با زهکشی زیاد است. زهکشی خوب برای کاهش سطح آب های زیرزمینی و جلوگیری از خفگی ریشه ها نیاز است. کاشت چای در مناطق ماندابی با آب راکد انجام نمی شود.
  • در دامنه های شیب دار که شیب آنها ملایم است می توان کاشت چای را انجام داد. جالب است بدانید که در مناطق شیب دار کاشت چای موفق تر است و عملکرد بهتری دارد. در این مناطق به منظور جلوگیری از فرسایش خاک در اثر بارندگی ، زمین را به شکل پلکانی در آورید و تراس هایی با عرض 21 متر به بالا ایجاد کنید.

برنامه تغذیه ای بعد از کاشت چای

کوددهی به چای به منظور تولید محصولی بهتر و با کیفیت و تناژ بیشتر انجام می شود. برنامه تغذیه ای مناسب برای گیاه چای بستگی به شرایط آب و هوایی و میزان عناصر موجود در خاک دارد. برای تامین عناصر مورد نیاز این گیاه و جبران کمبود های موجود در خاک بهتر است از کود های مختلف استفاده کنید.  به طور کلی زمان های مناسب برای کود دهی چای در اوایل فصل رشد و قبل از برداشت ، بعد از چین اول، قبل از ظهور گل، زمان گلدهی و زمان تشکیل بلال و پرشدن بذر می باشد.

برای خرید انواع کودهای NPK میتوانید به سامانه ازپاچیرا مراجعه  بفرمایید.

انواع چای و خواص درمانی آنها

باتوجه‌به روش های کاشت چای و شرایط رشد این گیاه، علاوه بر چای سیاه، چای سبز و چای سفید هم داریم که دارای خواص درمانی فراوانی هستند. چای سیاه دارای خاصیت ضد اسپاسم، ضددرد، کاهش‌دهنده‌‌ چربی خون، ضدافسردگی، و محرک است. همچنین ادرارآور، تقویت‌کننده‌ی قلب، ضد میکروب، دافع سموم از بدن، تقویت کننده‌ی کبد و کلیه، محرک سیستم عصبی و… می باشد.

چای سبز نیز خاصیت های فراوانی از جمله تحریک‌کنندگی سیستم ایمنی بدن، ضدالتهاب، جلوگیری از پوسیدگی دندان، ضد خارش دارد . همچنین به بهبود عملکرد مغز، پیشگیری از امراض مغزی مثل آلزایمر و پارکینسون، افزایش سوخت‌وساز بدن و کاهش وزن کمک می کند.

چای سفید موجب افزایش میزان انسولین و کمک به بیماران دیابتی، بهبود عملکرد مغز و کاهش احتمال ابتلا به بیماری پارکینسون و آلزایمر می شود. همچنین در جلوگیری از سرطان، کاهش ابتلا به امراض قلبی، کاهش وزن، کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی، حفظ سلامت پوست، سرماخوردگی، آنفولانزا و.. نقش دارد.

 

از پاچیرا  بازاری به وسعت ایران برای کشاورزان ، تولید کنندگان ، توزیع کنندگان ، صادر کنندگان ، وارد کنندگان می باشد . پس شما به راحتی میتوانید هم محصول خود را در سایت از پاچیرا به فروش برسانید هم محصولات مورد نیاز کشاورزی خود را خریداری کنید .

دسته بندی دسته‌بندی نشده
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت